INLEDNING

Det är alltid lite osäkert när man ska göra något för första gången och thaiboxning kanske är lite pirrigare eftersom kampsport över lag kantas av myter. För att ta udden av ”pirret” och eventuella tveksamheter så ger vi dig en inblick i hur det faktiskt går till på ett helt vanligt thaiboxningspass.

VAD BEHÖVER JAG HA MED MIG?

På Slagskeppets pass tränar du barfota i shorts/tights och T-shirt. Du behöver alltså inte ha med dig träningsskor.

Att ha en fylld vattenflaska med sig in i lokalen är ett måste eftersom du inte kan springa in och ut ur lokalen för att dricka under pågående träning!

När du provtränar (första passet) så finns det säckhandskar att låna i kassan. Beslutar du att fortsätta så finns handskar till salu i vår butik. Nackdelen med lånehandskar är att de luktar illa och handskinvesteringen motiveras bara där.

HUR SER TRÄNINGEN UT?

Träningen delas in i block, men som aktiv märker du inte alltid övergångarna eftersom de går in i varandra.

Förberedelser
Thaiboxningsträning är fysiskt ansträngande och du måste förbereda dig inför ett träningspass. Se till att ha fyllt på inför passet och så utvilad det går efter skola/jobb.

Se till att ha med dig en frukt eller något annat att fylla på med efter passet.

Inledning & uppvärmning
Varje träning börjar oftast med en kort samling där instruktören presenterar sig och talar om vad som i översikt ska hända på passet.

Alla instruktörer kör olika uppvärmningar med det gemensamt att ”hela kroppen ska med”. Viktigt för dig att tänka på är att hålla ett ”lagom tempo” i allt det du gör. Vi vill inte att du ska få mjölksyra i början av passet!

Individuell teknik
Huvuddelen av träningspasset sker på mits (spark-/slagkuddar) där du tränar olika slag- och sparkkombinationer i par med en annan träningskompis. Instruktören visar och du försöker efter bästa förmåga härma teknikerna. Instruktören går runt och hjälper till.

Viktigt att du har inställningen att repetition är kunskapens moder – den som försöker flest gånger lär sig snabbast. Instruktören stöttar dig så klart och ger dig lagom många tips.

I början kan det kännas lite osäkert att hålla mits och instruktören har en lika viktig roll att lära stötta dig här också. Det ska aldrig vara läskigt att hålla mits och ditt ansvar här är att du kommunicerar dels med din träningskamrat (be honom/henne att köra lösare och/eller långsammare), dels med instruktören som kan hjälpa dig.

Ronderna varierar mellan 2–4 minuter och ofta lägger instruktören in fysövningar ihop med mitsträningen.

Som regel dricker gruppen vatten tillsammans under tiden instruktören visar nästa kombination.

Behöver du lämna lokalen under träningen (toabesök, fylla vattenflaska, e.d.) så säg alltid till instruktören innan.

Stretch/smidighet & avslutning
Passet avslutas normalt med att gruppen stretchar tillsammans och då brukar också instruktören sammanfatta träningspasset och hur det här gått. Här har du också chansen att ställa frågor och få några avslutande tips inför nästa träning. Instruktören finns oftast tillgänglig för frågor efter själva passet också.

Har du provtränat så ber vi dig att ge oss lite feedback i kassan när du lämnar tillbaka lånad utrustning. Vill du fortsätta så hjälper personalen dig med att skriva in dig i en grupp och berättar hur du gör för att betala medlemsavgift och hitta bästa träningskort (det finns flera olika alternativ).