barnträning

BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHETEN

Barn- och ungdomsverksamheten (ca 7–15 år) har vuxit snabbt på Slagskeppet. Grundläggande är att väcka barnens intresse för idrott i allmänhet och thaiboxning i synnerhet. Det handlar om att barnen och ungdomarna ska se träning som en naturlig och självklar del av livet. Att hitta tjusningen och glädjen i fysisk aktivitet samt att få uppleva tillfredsställelsen i att bli fysisk trött.

Att växa av att utvecklas (att bli bättre) samt att upptäcka att man faktiskt växer av att hjälpa andra (sina träningskamrater) att utvecklas är ledstjärnorna i barn och ungdomsverksamheten. Lyckas vi med detta så skapar vi inkluderande grupper där man känner att man tillhör något och där man trivs och känner sig trygg.

Det är också viktigt att förstå att försöka bli så bra som möjligt på sin idrott alltid utgår från individen och dennes förutsättningar. Det kan med andra ord vara en lika stor prestation att gå sin första diplommatch som att vinna en VM-final för två olika individer. Att göra framsteg är det som är viktigast och varje individ har olika utmaningar att inspireras av! Instruktörerna (med hjälp av föräldrarna) stöttar alla varianter.

Dessutom utvecklas barnen olika både mentalt och fysiskt varför instruktören måste ställa rimliga krav både vad gäller det idrottsliga och disciplinen. Barn kan behöva upp till tre gånger längre tid att förstå en instruktion. Därför är det viktigt att både förklara och visa övningar; enkelhet och upprepning är receptet.

För våra instruktörer är det i sitt ledarskap viktigt att förstå att barn och ungdomar inte är små vuxna utan ska bemötas som barn/ungdomar. Fokus är glädje och målsättningen är att alla ska längta till nästa träningspass!

THAIKIDZ 7–11 ÅR
Träningen är lekfull men disciplinerad och innehåller olika delar av kampsportsträning men också koordination-, smidighets-, konditions- och balansövningar. Vårt mål är att ge ditt barn bättre motorik, kondition, självkänsla och trygghet. En av de viktiga lärdomarna är:  “det vi lär oss i träningslokalen stannar i träningslokalen”.

Särskilt under de första åren går ledarskapet ut på ett lekfullt förhållningssätt. Barnen måste känna att det är roligt att gå till träningen. Grunden för att barnen ska ha roligt är att de känner sig trygga och vågar vara sig själva.

Passen nivåindelas på plats de dagar som instruktörerna avser att addera sparring. Sparring tränar dem som vill och som har kommit lite längre i utveckling. Praktiskt så tar en av instruktörerna med sig dessa barn som tränar sparring i ringen.

För att kunna delta ska du ha grundläggande kunskaper i såväl anfall som försvar samt kan kontrollera dina tekniker. Du måste också  ha sparringutrustning (boxningshandskar 10 Oz, benskydd, suspensoar samt tandskydd).

Observera att det alltid är instruktören som avgör om barnen är mogna för sparring eller inte!

NEXT GENERATION 12–15 ÅR
Next Generation är en ungdomsgrupp med blandad nivå (nybörjare, motionärer och avancerade). Träningen skiljer sig inte mycket från vuxengrupperna, men är i många aspekter anpassad för ungdomar.

Next Generation leds av klubbens mest erfarna tränare och förutom den rena thaiboxningsträningen så fokuserar vi mycket på teambuilding och mentorskap. Vi strävar efter att bygga både en hälsosam kropp och en hälsosam knopp genom träning av både fysiken och psyket.

Passen nivåindelas på plats de dagar som instruktörerna avser att addera sparring. Sparring tränar dem som vill och som har kommit lite längre i utveckling. Sparringutrustning krävs för dem som vill; benskydd, tandskydd, susp. och boxningshandskar (min 14 Oz men väger du över 75 kg min 16 Oz).

Ungdomarna tävlar i klasserna Diplom, D-klass Junior samt C-klass Junior. För att få tävla måste man självklart ha målsmans tillåtelse.

Grundläggande för att få tävla är att du har fått tränarnas godkännande (att de bedömer att du har de kunskaper som krävs). Du måste också ha skaffat ett tävlingskort (beställs på Svenska Budo- & Kampsortsförbundets hemsida).